Rosa bandet galan

Igår kväll såg jag rosa bandet galan. Trelleborg har haft en stor satsning, jag själv satte in 2000 kr. Sammanlagt så fick Trelleborg in:

178.953kr

Inte illa!

Tänk att var 9 får det någon gång i livet!



Rosa Bandet – En kampanj mot bröstcancer

Rosa bandet, 21 October, 2010

Rosa Bandet är namnet på Cancerfondens nationella kampanj mot bröstcancer. Den 1 oktober 2010 startar den rosa månaden. Ungefär 7000 kvinnor får varje år beskedet att det har bröstcancer och var nionde kvinna drabbas någon gång i livet. Tack vare framgångsrik forskning överlever fler och fler kvinnor sin bröstcancer idag.

Antalet bröstcancerdiagnoser i Sverige ökar, men samtidigt blir de som överlever allt fler. Under oktober färgas hela Sverige rosa med hjälp av företag, föreningar och privatpersoner som vill engagera sig i kampen mot bröstcancer. Sedan starten för åtta år sedan har Cancerfonden – tillsammans med privatpersoner, företag och föreningar – samlat in närmare 260 miljoner kronor. Framgången med Rosa Bandet ligger bland annat i den avgränsade kampanjperioden som gör att de varje år kan komma tillbaka med full kraft och nya aktiviteter under oktober månad.

Bröstcancer
Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom – mellan 15 och 20 kvinnor insjuknar varje dag. Sjukdomen drabbar framför allt medelålders och äldre. Medianåldern för insjuknande är 64 år. Färre än fem procent är under 40 år. Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Det beror främst på att allt fler fall upptäcks tidigt, och på att behandlingsmetoderna blivit bättre. Män kan också få bröstcancer även om det är ovanligt. Drygt ett 40-tal män i Sverige får varje år denna diagnos. Behandling och prognos är desamma som vid bröstcancer hos kvinnor.

Hur vet jag om jag har bröstcancer?
Det vanligaste symtomet är en knöl i bröstet. Även om de flesta knölar är ofarliga kan man alltid låta en läkare kontrollera för säkerhets skull. Ju tidigare bröstcancer upptäcks, desto större är chansen att bli botad.

Andra symtom kan vara:
• Knöl i armhålan
• Förstorat och hårt bröst
• Hudrodnad och "apelsinhud"
• Indragningar i huden
• Blod eller vätska från bröstvårtan.

Hur kan jag bidra?
Det finns flera sätt att visa sitt stöd för Rosa Bandet och kampen mot bröstcancer. Det kanske allra viktigaste är att agera som en god ambassadör i denna livsviktiga kamp. Bär bandet och prata med dina vänner om Rosa Bandet. Var och en kan dra sitt strå till stacken. För mer information titta in på cancerfonden.se!

Du kan ringa Cancerfondens informations- och stödlinje på 020-59 59 59 eller skriva till [email protected] och få svar på dina frågor om cancer. De som svarar på Cancerfondens informations- och stödlinje är legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård. Du vänder dig till dem för att få svar, känslomässigt stöd eller mer skriftlig information. Samtalen är kostnadsfria.

Nu ska jag cykla o jubba:)
Ha en bra dag!
Puss o kram


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0